info(@)softub.bg

Количка

Хидромасажът – воден релакс

Published by vagopyan on

Хидромасажът е вид масаж, базиран на терапевтичния ефект на водата. Осигурява пълен релакс, отпуска мускулите, помага за повишаване на умствената и физическата активност, бори се успешно със стреса.

Хидромасажните процедури са познати от векове. Историята им започва от Древна Гърция, където са използвани като профилактика и за лечение на различни заболявания. Но дължат популярността си на римляните, които демонстрират предимствата на ваната, съчетана с масаж, в страните, които завладяват. Римските бани са отлично място за релаксация, най-вече на членовете на висшето общество. 

Съвременната история на хидромасажа е свързана с братя Джакузи. Във фабриката си за хидравлични помпи в САЩ, те създават подводна помпа във вана за болния от ревматоиден артрит Кенет Джакузи. Първата хидромасажна вана се появява на американския пазар през 1955 г. Въпреки че много фирми произвеждат хидромасажни вани, наименованието „джакузи” става нарицателно за това произведение. 

През 60-те години на миналия век хидромасажът става много популярен. Всяка година се появяват нови хидромасажни приспособления, които го правят леснодостъпен за широк кръг от хора, тъй като може да се прави и в домашна обстановка. 

Известни са 3 вида хидромасажни процедури: вана с подводноструен масаж, подводен мануален масаж и водноструен масаж с високо налягане.  

Ваната с подводноструен масаж е именно т.нар. джакузи. Процедурата представлява потапяне във ваната, в която водата е с висока температура, но може да се регулира. Под водата изригват мощни струи, които в зависимост от модела на ваната, може да се въртят или да им се променят формата и интензивността. Балончетата и бълбукането се получават от въздуха, който съдържат струите. 
Термалният ефект на ваните с подводноструен масаж се изразява в разтваряне на капилярите, като по този начин се постига релакс и детоксикация; механичният е свързан с ускоряването на кръвообращението, а химичният с почистването и тонизирането на кожата.

За максимално удоволствие вижте горещата вана Softub Poseidon.

При подводния мануален масаж вие се настанявате в удобно „подводно легло”, а терапевтът масажира всяка мускулна група от тялото ви. Водата съдържа специално подбрани ароматични разтвори. Друг тип подводен мануален масаж е рехабилитационният – помага след счупване на кост, разкъсване на мускул или разтягане на сухожилие. 

Термалният и химичният ефекти са същите като при хидромасажните вани; механичният се изразява не само в общо, но и в локално подобряване на кръвообращението.

Водноструйният масаж с високо налягане е известен по света като „Шарко душ”. Някога КГБ службите използвали това френско изобретение за поливане на гърбовете на измъчваните, с цел по-голяма чувствителност към ток. Всъщност терапията с хладък душ (35-37 градуса по Целзий и налягане 1,5-3 атмосфери) действа изключително успокояващо на нервната система. 

Терапевтът застава на около 3 метра от масажирания и насочва силната струя към него, като температурата на водата бавно се смъква до 15-20 градуса. Европейките определено не са почитателки на процедурата. Използва се предимно от професионални спортисти за справяне с напрежението. 

Термалният ефект на водноструйния масаж с високо налягане се изразява в свиване на капилярите и обезводняване; механичният е свързан с подобряване на съня, нормализиране на кръвното налягане и справяне със стреса; химичният ефект е силна детоксикация.

За да има смисъл хидромасажът, трябва да сте напълно отпуснати по време на процедурите и да се отървете от всички негативни мисли. Водата ще „измие” останалото!

Categories: SPA