info(@)softub.bg

Количка

Горещите вани могат да подобрят времето за възстановяване при бегачите

Published by vagopyan on

Горещите вани имат толкова много ползи за здравето, че ще Ви се завие свят, но те могат също така да подпомогнат тренировките и да подействат благоприятно за по-бързо възстановяване на мускулите. Това е особено полезно при бегачите.

Чували сме много за това как бегачите имат голяма полза от използване на гореща вана преди и след тренировка. Затова решихме да се допитаме до някои професионални бегачи и да ги попитаме за тяхното мнение относно използването на горещи вани и как това подобрява времето им за възстановяване.

Гореща вана ПРЕДИ бягане

Има логика ползването на гореща вана преди бягане да спомогне за отпускане на тялото и да направи тренировката малко по-лесна в началото. Оказва се, че това е истина! Карли Фаут е известен бегач, която също така работи и за известния блог Moneycrashers.com. Тя казва: 

Може да използвате гореща вана преди бягане за отпускане на мускулите – но само за кратък период (около 5 минути или по-малко). Ако го направите за по-дълго време, може да се дехидратирате и да изморите мускулите. Бързо топване в гореща вана преди бягане е добра идея. Разбира се, ако нямате гореща вана, може винаги да вземете бърз горещ душ.

Хидратацията е много важна, особено ако планирате да вземете вана преди бягане. Сертифицираният личен треньор Уес Фъргюсън казва: 

Хидратирайте 30-60 минути ПРЕДИ бягането. Отпивайте на малки глътки за охлаждане и го правете редовно по време на бягането. Потенето, особено при горещо време, дехидратира много бързо тялото.  

Като навлиза в повече подробности за хидратирането, Карли препоръчва да се пие около две чаши вода около час преди бягането. След това, казва тя, трябва да се пие четвърт чаша с вода на всеки 15 минути по време на бягането. Колко ще изпиете след бягането зависи от Вас – пийте вода докато вече не се чувствате жадни. 

Помнете – времето за гореща вана или душ трябва да е кратко и е важно да се хидратирате!

Гореща вана СЛЕД бягане

Тук нещата стават малко по-сложни. Горещите вани могат да причинят дехидратация и да повишат кръвното налягане. Ако не поддържате добро ниво на хидратиране по време на бягането рискувате да припаднете. Също, след бягане мускулите и сухожилията са загрети и повишеното кръвно налягане в тези зони може да ги загрее още повече. Уес има страхотно мнение:

Има причина никога да не видите гореща вана след финала на маратон. Когато мускулите и ставите са загрети, добавянето на допълнителна топлина ще повиши кръвното налягане, което е обратното на това, което искате в този момент! Винаги оставяйте време за охлаждане за отпускане и разтягайте мускулите. Оставете горещата вана за по-късно през деня или за следващия ден.

Затова Карли препоръчва да изчакате поне 30 минути след бягане преди да вземете гореща вана. Най-често срещаните проблеми със здравето при бегачите включват болка в коленете, бедрата, петите, ханша, долната част на гърба и подколенните сухожилия. Костта на пищяла също са проблем при някои бегачи. Горещата вода може да помогне да се премахне част от болката.

Накисване в гореща вана може да помогне за облекчаване на Вашите болки в мускулите и ставите дълго след бягане. Ако мускулите и ставите Ви продължават да болят няколко дни след бягане, то това е чудесно време да се използва гореща вана за облекчаване на болките. Мат Зауерхоф е личен треньор в The New York Health and Racquet Club и дава важен съвет:

Насочете дюзите в горещата вана към специфични места по тялото Ви, които може да са възпалени – долната част на гърба, прасците и бедрата. 

А може ли да ваната да е студена?

Може да пробвате да се потопите във вана с лед след бягане, също така.

Взимала съм и ледена вана след бягане, въпреки че не е много приятно. Но пък ледената вана ще помогне да се охладите по-бързо и да се елиминира възпалението, казва Карли.

Накратко казано ние препоръчваме да се използва гореща вана. Вместо това по Ваше желание може да вземете студен душ или ледена вана.

Кристин Лъф, която пише за бягане и крос за About.com, казва:

Просто напълнете ваната със студена вода и влезте, за да се адаптира тялото Ви към температурата. След това изсипете една или две торби с лед (в зависимост от нивото на търпимост). Останете във ваната 10 минути. Ако наистина на Ви харесва студа, няма проблем да влезете във ваната облечени с екипировката за бягане – и така ще имате същите ползи. 

Препоръчвана екипировка за бягане

Ако сте нови в бягането или търсите подходяща екипировка, Карли има няколко допълнителни съвета за избора на най-добри обувки или дрехи за бягане.

  1. Избягвайте обувките за всякакви спортове – търсете обувки специално за бягане. Обувката трябва да има здрава подметка и трябва да измерите крака си в спортен магазин за да сте сигурни, че купувате правилния размер. 
  2. Създайте добра практика за обувките – уверете се, че подменяте обувките си на всеки 500 км.
  3. Носете многослойни дрехи от дишаща материя – за предпочитане от синтетичен материал, който спомага за отделяне на потта от тялото.
  4. Жените е добре да инвестират в качествен спортен сутиен.
Categories: Спорт